ΔΔΕ Γρεβενων

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών

Αναζήτηση

Σχολικές Δραστηριότητες

11-03-2013 Εκδηλώσεις παρουσίασης Σχολικών Προγραμμάτων

Στo πλαίσιo  της υλοποίησης των Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας και Πολιτιστικών) και σύμφωνα με την Υ. Α. 4867/28-8-1992 παρακαλούνται τα σχολεία που υλοποίησαν σχολικά προγράμματα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2012-2013,  αν επιθυμούν,  να τα παρουσιάσουν για όλους τους μαθητές του σχολείου τους τις τρεις τελευταίες ώρες κατά τις παρακάτω ημερομηνίες:

Τρίτη 23-4-2013 ή Τετάρτη 24-4- 2013

Ή Δευτέρα 13-5- 2013 ή Τρίτη 14-5-2013.

 

Επίσης, η Διεύθυνσή μας ύστερα από προφορική επικοινωνία με του υπευθύνους προγραμμάτων και τους Διευθυντές των σχολείων αποφάσισε να υλοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις με τη χορηγία του Δήμου Γρεβενών και Δεσκάτης:

  1. 1. Πέμπτη 21/3/ 2013 στο Καστράκι, 10:30 – 13:30.

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και Ποίησης με τη συμμετοχή όλων Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας.

 

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ οι οποίοι υλοποίησαν ένα Project με θέμα «Ποιητικές Νότες» που βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφώνου θα μα παρουσιάσουν ένα μέρος του προγράμματός τους και οι μαθητές  της περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου Λυκείου θα μας μιλήσουν για την αξία του δάσους.

Θα γίνει επίσης καθαρισμός του χώρου και δενδροφύτευση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών.  Τα Σχολεία θα πρέπει να έχουν ετοιμοπόλεμη μία ομάδα 20 μαθητών το καθένα με δύο υπεύθυνους καθηγητές - κατά προτίμηση όσοι συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά προγράμματα – οι οποίοι θα αναλάβουν τον καθαρισμό και τη δενδροφύτευση.

 

  1. 2. Πέμπτη 25/4/2013 στη Δεσκάτη 09:30 – 13:30

Παρουσίαση των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων από το Γυμνάσιο,  το Λύκειο και το ΕΠΑΛ Δεσκάτης.

Θα παρουσιαστεί  ένα ενδεικτικό μέρος ενώπιον όλων των Σχολείων και του κοινού της πόλης. Το κάθε σχολείο θα έχει στη διάθεσή του σαράντα λεπτά.

 

  1. 3. Παρασκευή 26/4/2013 στο Καστράκι,  09:30 – 13:00.

 

Παρουσίαση των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας.

Θα παρουσιαστεί  ένα ενδεικτικό μέρος ενώπιον όλων των Σχολείων της πόλης. Το κάθε σχολείο θα έχει στη διάθεσή του μισή ώρα.

 

  1. 4. Τρίτη 14/5/2013 Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Γρεβενών, 12:00 – 14:00 για τα Λύκεια και 20:00 – 22:00 για το κοινό.

Παράσταση δημιουργικής κίνησης 15’, από μαθητές του 1ου, 2ου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Γρεβενών

Θεατρική παράσταση από το 1ο ΓΕΛ Γρεβενών «Ζητείται  ψεύτης» Δ.Ψαθάς.

Φέτος υλοποιούνται  συνολικά 45 προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων με αρκετή, όπως φαίνεται,  επιτυχία. Ήδη, σύμφωνα  και με τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΠΑ, έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις από τα σχολεία τις οποίες έχουν παρακολουθήσει και οι μαθητές αλλά και η τοπική κοινωνία. Περί τα τέλη Ιουνίου θα υλοποιηθεί μία εκδήλωση με το το Κέντρο Πρόληψης "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, για την οποία θα θα υπάρξει αργότερα ενημερωση.

 

04-03-2013 Ταξίδι στην εποχή...των Γιγάντων

Ταξίδι στην εποχή… των Γιγάντων

Με πολύ μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Σιάτιστα και στα Γρεβενά το διήμερο σεμινάριο, 1-2 Μαρτίου, που διοργάνωσαν από κοινού τα συγχωνευμένα πλέον ΚΠΕ Βελβεντού – Σιάτιστας και Γρεβενών – Ζιάκα με θέμα: «Η γένεση της Ευρώπης και το παλαιογεωγραφικό περιβάλλον της χώρας των Γιγάντων». Το σεμινάριο παρακολούθησαν 80 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Μακεδονία, ¨ηπειρο και Θεσσαλία – οι 10 ήταν από τη Διεύθυνσή μας - και μείναμε έκπληκτοι με αυτά που ακούσαμε και είδαμε για την Παλαιοντολογία και την αρχαιολογική αξία της περιοχής από το Μπούρινο μέχρι τη Βασιλίτσα.

Όλοι οι εισηγητές ήταν πάρα πολύ αξιόλογοι και πολύ καλοί γνώστες του θέματος  που πραγματεύτηκαν. Η κ. Άννα  Ράσσιου, γεωλόγος στο ΙΓΜΕ Κοζάνης,  η οποία μελετά εδώ και πολλά χρόνια το παλαιογεωγραφικό περιβάλλον της περιοχής μας  μίλησε για το απώτατο παρελθόν και τη γένεση της Ευρώπης, ο κ. Δρ Σπύρος  Παυλίδης,  Γεωλόγος Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ., υποστήριξε με εντυπωσιακό τρόπο ότι ο Φλοιός της Γης κινείται ‘’τραγουδώντας’’ μεταβαλλόμενος διαρκώς , δηλαδή τα πάντα ρει, η κ. Δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά, Βιολόγος, Γεωλόγος, Παλαιοντολόγος, Αν. Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. πραγματεύτηκε το σημαντικότατο  θέμα για τη Μεγάλη Ανακάλυψη των Προϊστορικών  Γιγάντων στη Μηλιά Γρεβενών, ο κ. Βαγγέλης Βλάχος, Γεωλόγος M.Sc αναφέρθηκε στις Γεωλογικές Διαδρομές στον Τόπο των Ελεφάντων, η κ. Αικατερίνη Τσεκούρα, Γεωλόγος M.Sc τόνισε την μεγάλη αξία  του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών και τέλος η κ. Φουντούλη Εριφίλη μέλος Π.Ο. του ΚΠΕ Βελβεντού – Σιάτιστας μας εντυπωσίασε με την αναφορά στους γεωλογικούς σχηματισμούς στην περιοχή Σερβίων Κοζάνης. Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και ξενάγηση στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Σιάτιστας που στεγάζεται στο ιστορικό Τραμπάτζειο Γυμνάσιο, σε αίθουσα του οποίου έγινε  και το σεμινάριο την Παρασκευή το απόγευμα 1 Μαρτίου.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου ανέλαβε δράση το ΚΠΕ Γρεβενών – Ζιάκα και η θεωρητική προσέγγιση του θέματος παραχώρησε τη θέση στην εργασία πεδίου. Ήταν συναρπαστική η ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών από την Αικατερίνη Τσεκούρα και όλοι θαυμάσαμε και απολαύσαμε σαν ένα παραμύθι την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής μας πριν 3 εκατομμύρια χρόνια με άρχοντα τον γίγαντα Mammut Borsoni, 3,5 μέτρα ύψος και 6,5 τόνους βάρος. Στη συνέχεια μας περίμενε νέα έκπληξη στην περιοχή Δοτσικού όπου η κ. Άννα Ράσσιου μας έδειξε πάρα πολλά γεωλογικά απολιθώματα ηλικίας 35 – 40 εκατομμυρίων χρόνων. Ποιος το περίμενε και ποιος το γνώριζε ότι εκείνη τη γεωλογική περίοδο τα Γρεβενά ήταν πυθμένας θάλασσας και ότι πολλοί βραχώδεις λόφοι ήταν ύφαλοι. Σε αυτούς τους λόφους και τα βράχια ανακαλύψαμε απολιθωμένα σφουγγάρια, κοράλλια, κοχύλια και στρείδια και παρατηρήσαμε αποτυπώματα θαλάσσιων οργανισμών (σκουληκιών, γαστερόποδων) .

Πιστεύω ότι όλα τα μέλη του σεμιναρίου νιώσαμε πολλοί τυχεροί για όλα αυτά που αποκομίσαμε αυτό το διήμερο αλλά και για τη φιλοξενία και από τα δύο ΚΠΕ, στα οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και για το σχεδιασμό και το θέμα του σεμιναρίου αλλά και για τη διοργάνωσή του.

Βέβαια σε όλους πιστεύω έμεινε ένα αναπάντητο γιατί. Γιατί η Πολιτεία αλλά και οι τοπικοί παράγοντες καθυστερούν να ιδρύσουν το Σύγχρονο και άκρως απαραίτητο  Μουσείο Παλαιοντολογίας στη Μηλιά Γρεβενών; Θα είναι πολύ σημαντικό τόσο για την επιστημονική έρευνα, όσο και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Πριν δύο χρόνια βρέθηκα στο Εδιμβούργο και επισκέφτηκα το Μουσείο της Γης, ένα θαυμάσιο έργο στο εσωτερικό της γης, όπου μπορεί ο επισκέπτης σε μία ώρα περίπου να πληροφορηθεί με τη βοήθεια και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων την ιστορία της γης, του ανθρώπου και όλων των όντων. Ανά μία ώρα το Μουσείο γέμιζε με επισκέπτες από όλο τον κόσμο με είσοδο 12 €. Το κράτος σίγουρα ξόδεψε πολλά γι’ αυτή την επένδυση, αλλά σίγουρα αυτή η επένδυση αποφέρει πολλά κάθε χρόνο πολλά κέρδη.

Μήπως πρέπει κάποτε και στη χώρα μας οι ιθύνοντες να καταλάβουν ότι ο πολιτισμός, εκτός από τα πολλά πνευματικά οφέλη που προσφέρει, αποτελεί και μια πολύ μεγάλη οικονομική επένδυση;

Συνημμένα Αρχεία
FileFile size
Download this file (Πρόγρ. Βελβεντό.pdf)Πρόγρ. Βελβεντό.pdf73 Kb
 

25-02-2013 Κόντρα στον καιρό η εκδρομή στη Βασιλίτσα έγινε...

Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικότερες, η προγραμματισμένη εκδρομή στη Βασιλίτσα πραγματοποιήθηκε  χτες την Κυριακή.  Από τους είκοσι πέντε που είχαν δηλώσει,  μόνον οι δώδεκα τελικά μπόρεσαν να ακολουθήσουν, γιατί άλλοι ασθένησαν, άλλοι φοβήθηκαν τον καιρό και άλλοι για άλλους έκτακτους λόγους. Πάντως όσοι ανεβήκαμε, σίγουρα αποζημιωθήκαμε.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του Χιονοδρομικού Κέντρου, τον αντιδήμαρχο  κ. Βάιο Κόραβο και τον κ. Νασίκα, οι  οποίοι μεσολάβησαν  για να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στους αναβατήρες , καθώς και τους Τότσικα Αποστόλη, Τζιούφα Παναγιώτα και Τζιούφα Σταμάτη,  για τη θερμή υποδοχή  και για τη δωρεάν παραχώρηση χιονοπέδιλων και μαθημάτων σκι. Ο Τόλης μάλιστα ασχολήθηκε τρεις ώρες με το Διευθυντή τον κ. Λιάμπα Θωμά και την κ. Σακοράφα  Μαρία και κατόρθωσε να τους κατεβάσει από την περιφερειακή πίστα. Οι υπόλοιποι για τρεις ώρες κάναμε σκι άλλοι τριθέσιο και  άλλοι στο  διθέσιο ή στο συρόμενο. Το πρωί είχε πέσει πυκνή ομίχλη αλλά σιγά σιγά καθάρισε και για μια  στιγμή έβγαλε και λίγο ήλιο. Κατά τη  12:30 η ώρα όμως άρχισε να χιονίζει ψηλά και να βρέχει χαμηλά και το χιόνι λαπάδιασε. Πάντως κάναμε σκι μέχρι τη 13:30.

Ύστερα αναχωρήσαμε μέσω Φιλιππαίων με στάση στην Αετιά για φαγητό και διασκέδαση. Στα Γρεβενά επιστρέψαμε τις 18:00, όλοι ευχαριστημένοι και ανανεωμένοι.

 

 

11-02-2013 Εκδρομή στη Βασιλίτσα Κυριακή 24-02-2013

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων στα πλαίσια των Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων διοργανώνουν «ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ  ΒΑΣΙΛΊΤΣΑ» την Κυριακή 24/02/2013.  Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 20/02/2013.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Ημέρα:    Κυριακή 24/02/2013

Μέσο: Ι.Χ.

Τόπος συγκέντρωσης:  1ο Λύκειο (χώρος Λαϊκής Αγοράς)    08:15

Αναχώρηση:   08:30

 

Πορεία:      Γρεβενά – Βασιλίτσα.

09:30 Άφιξη στη Βασιλίτσα

10:00 – 12:00 Όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν σκι (κόστος χιονοπέδιλων 5€ )

12:00 - 14:00 Ορειβασία από το συρόμενο στην πιο ψηλή κορυφή της Βασιλίτσας (2320 μ) για όσους το λέει η καρδούλα τους (εναλλακτικά μπορούν όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τους αναβατήρες - τριθέσιο, διθέσιο – μέχρι τα 2200μ). Οι υπόλοιποι συνεχίζουν το σκι ή τον καφέ και την ηλιοθεραπεία.

14:00 Αναχώρηση για Γρεβενά ή για φαγητό και ψυχαγωγία.

Ένδυση: Χειμερινή και ανάλογη με τις καιρικές συνθήκες της ημέρας.

Οδηγοί Εκδρομής: Αιμίλιος Παπαδημητρίου, Στέργιος Πουρνάρας

Πληροφορίες: Φωτίου Ξένια τηλ. 2462353130 κιν. 6977491550

Πουρνάρας Στέργιος τηλ. 2462353145,143 κιν. 6948949503

Συνημμένα Αρχεία
FileFile size
Download this file (Χάρτης.pdf)Χάρτης.pdf127 Kb
Download this file (Αίτηση για  Βασιλίτσα.pdf)Αίτηση για Βασιλίτσα.pdf53 Kb
 

04-02-2013 Σεμινάρια για καθηγητές από το Κέντρο Πρόληψης ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

 

 

 

¨ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ¨

" ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΌΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ "

σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ

 

Τέρμα Κ. Ταλιαδούρη- Γρεβενά 51100

Τηλ/Φαξ 24620 87090

Τηλ. 24620 87092-94                                                                                                                         Γρεβενά 28-01-2013

Αρ.πρ. 2548

Πληροφορίες:  Κολονίτσιου Θεοφανή

Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη                                                                                                                            Προς

Δ/νση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών

Υπόψη:Κ. Στέργιο Πουρνάρα

Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων

Θέμα: Σεμινάρια για καθηγητές από το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Σε συνέχεια της συνεργασίας μας και στα πλαίσια της συνεχούς ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των καθηγητών σε θέματα προαγωγής ψυχικής υγείας σας ενημερώνουμε για τα σεμινάρια που θα υλοποιήσει το Κέντρο Πρόληψης στο επόμενο διάστημα της σχολικής χρονιάς 2012-2013.

 

Α. Φεβρουάριος 2013 Σεμινάριο( Γ Κύκλος) με θέμα «Διαχείριση του άγχους του εκπαιδευτικού», συνολικής διάρκειας 14 ωρών(7 δίωρες συναντήσεις), το οποίο προέκυψε ως αίτημα από την πλευρά των καθηγητών στη  μέχρι τώρα συνεργασία μας. Στο παρόν σεμινάριο θα γίνει αναφορά για τα συναισθήματα που αναπτύσσονται στο χώρο της εργασίας του εκπαιδευτικού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη του εργασιακού άγχους. Αφού θα αναλυθεί η έννοια του εργασιακού άγχους και οι βασικές μορφές του, επικεντρωνόμαστε στους κυριότερους παράγοντες που το προκαλούν. Τέλος αναπτύσσονται τεχνικές διαχείρισης άγχους, αντιμετώπισης εργασιακού άγχους και δίνονται πρακτικές συμβουλές προς τους εκπαιδευτικούς.

Το σεμινάριο θα είναι βιωματικό γι΄αυτό και ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι 20-25 άτομα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς που έχουν συμμετάσχει στους προηγούμενους κύκλους των σεμιναρίων,(Α΄κύκλος 2011 «Πρόληψη και προαγωγή υγείας στο σχολείο») και (Β΄κύκλος 2012 «Διαχείριση προβληματικής συμπεριφοράς στην τάξη»). Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Οι συναντήσεις  θα είναι απόγευμα,  μια φορά την εβδομάδα.

 

Β. Απρίλιος 2013 Εισαγωγικό σεμινάριο συνολικής διάρκειας 8 ωρών (4 δίωρες συναντήσεις) με θέμα: «Πρόληψη και Προαγωγή υγείας στο σχολείο».

Στο παρόν σεμινάριο θα γίνει ευαισθητοποίηση στις έννοιες πρόληψη, προαγωγή της ψυχικής υγείας και ειδικότερα η πρόληψη και η προαγωγή της στο χώρο του σχολείου και θα μιλήσουμε ειδικότερα γαια την ψυχική υγεία του εφήβου.

Το σεμινάριο θα είναι βιωματικό γι΄αυτό και ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι 20-25 άτομα. Απευθύνεται κυρίως σε καθηγητές που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε σεμινάρια για την πρόληψη και την προαγωγή ψυχικής υγείας. Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Οι συναντήσεις  θα είναι απόγευμα, μια φορά την εβδομάδα.

 

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  στο τηλ. 2462087092, fax2462087090 ,email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή στη δ/νση του σχολείου μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2013

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις επικοινωνήστε μαζί μας.

Υπεύθυνες σεμιναρίων: Κατσαρού Μαρία, Ψυχολόγος/Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και Καλαμπαλίκη Κατερίνα, Ψυχολόγος/MSc Applied Psychology

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών .

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.

 

 

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΑΔΑΜΟΣ                           ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΜΜΟΣ

 

 

 

 

Συνημμένα Αρχεία
FileFile size
Download this file (Αίτηση.pdf)Αίτηση.pdf96 Kb
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL